— Deutsche Zusammenfassung unter dem Video —
Food products with ethical claims are stacked on supermarket shelves in ever increasing numbers, but their share of total food sales does not usually climb above a one-digit figure. Numerous consumer studies have investigated the motives of consumers to purchase food items with ethical claims, as well as the potential purchase barriers. With our studies, we merge these insights with the concept of the warm glow of giving, which originates from public goods theory, as we enlist food items with ethical claims as private goods with public good characteristics. The warm glow of giving reflects personal gain from an act of altruism. Does the warm glow influence the intention to purchase food items with ethical claims and the actual food choice? Results from a choice experiment and an experimental online auction give first insights.
For more, see our first publication of the results of the choice experiment:
Iweala, S., Spiller, A., Meyerding, S. (2019) Buy good, feel good? The influence of the warm glow of giving on the evaluation of food items with ethical claims in the U.K. and Germany; in: Journal of Cleaner Production (215); pp. 315 – 328. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.12.266
Website of Sarah Iweala | Website of GlobalFood
In Supermarktregalen finden sich immer mehr Lebensmittel mit ethischen Siegeln wieder, doch ihr Umsatzanteil am Gesamtmarkt liegt meist im einstelligen Bereich. Zahlreiche Studien haben die Kaufmotive von Verbrauchern als auch die Kaufbarrieren von Lebensmitteln mit ethischen Siegeln untersucht. Unsere Studien verbinden die dabei erstandenen Erkenntnisse mit dem Konzept des Warm Glow of Giving, welches im Rahmen der Theorie öffentlicher Güter entstanden ist. Hierfür betrachten wir Lebensmittel mit ethischen Siegeln als private Güter mit der zusätzlichen Eigenschaft eines öffentlichen Gutes. Der Warm Glow of Giving reflektiert persönlichen Nutzen, der aufgrund einer guten Tat entsteht. Beeinflusst das Gefühl des Warm Glow auch die Einkaufsabsicht und den tatsächlichen Kauf von Lebensmitteln mit ethischen Siegeln? Die Ergebnisse aus einem Choice Experiment und einer experimentellen Auktion führen zu ersten Antworten.